Projek TRX akan diteruskan, walau RM3 bilion dana diseleweng 1MDB - Guan Eng

Projek TRX akan diteruskan, walau RM3 bilion dana diseleweng 1MDB - Guan Eng

Astro Awani, 21st June 2018

Projek TRX akan tetap disiapkan walaupun lebih daripada RM3 bilion dana Kerajaan Persekutuan untuk TRX CIty Sdn Bhd diselewengkan oleh 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Menurut Menteri Kewangan Lim Guan Eng, Kerajaan Persekutuan telah membuat keputusan untuk meneruskan projek milik penuh Kementerian Kewangan itu.

"Keputusan untuk meneruskan projek TRX berkenaan adalah demi menjana kembali segala dana yang telah diseleweng serta membayar balik semua pinjaman lama, dengan mengambil kira kos peluang dan pelaburan yang telah dibuat," kata Guan Eng dalam satu sidang media di Kementerian Kewangan di sini hari ini.

“Kabinet turut berpendapat bahawa penerusan projek ini akan menghasilkan keuntungan kecil kepada Kerajaan Persekutuan,” katanya dalam satu sidang media di sini hari ini.

Tambah Guan Eng, tanpa dana RM2.8 bilion, TRXC terpaksa menghentikan projek tersebut manakala Kerajaan Persekutuan akan terpaksa menanggung bayaran pampasan RM3.51 bilion kepada beberapa pihak, selain daripada kehilangan RM3.7 bilion sebagai kos lesap yang diperuntukkan kepada TRXC sebelum ini.

Read More